Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşer, Gözdegül
dc.contributor.authorMutlu, Eda Evla
dc.contributor.authorÖziyci, Hatice Reyhan
dc.date.accessioned2024-03-25T12:36:36Z
dc.date.available2024-03-25T12:36:36Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationBaşer, G., Mutlu, E. E. & Öziyci, H. R. (2023). Etik boyutuyla gıda ekosistemi: sorunlar ve ileriye dönük yaklaşımlar. 4. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi, 16-17 Kasım 2023, Ankara.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12566/1994
dc.descriptionBu bildiri, Antalya Bilim Üniversitesi’nin de paydaşı olduğu, 2022-2023 yılları arasında gerçekleştirilen, Erasmus + İşbirliği Ortaklıkları / Küçük Ölçekli Otaklıklar (Key Action 2) Programı kapsamında desteklenen Etik Gıda Girişimciliği (Ethical Food Entrepreneurship) isimli projenin sonuç raporu genişletilerek hazırlanmıştır.tr_TR
dc.description.abstractBu bildiri, karmaşık yapılı gıda ekosisteminin sürdürülebilirlik ve etik boyutları incelemektedir. Gıda ekosisteminin üre tim, tüketim, pazarlama, tarım, hayvancılık ve lojistik gibi farklı alanlarına odaklanarak, her birini etik tartışmaları ve sürdürülebilir uygulamaları ele almaktadır. Üretim aşamasında küreselleşme ve standartlaşmanın artışı, organik tarım gibi sertifikaların rolü, şeffaflık ve denetim gerekliliği gibi konular ele alınmıştır. İşletmelerin çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir uygulamaları, paketleme malzemelerinin çevresel etkileri, pazarlama aşamalarındaki etik meseleler ele alınmıştır. Tarım ve hayvancılıkta, sürdürülebilir tarım, pestisit kullanımı, genetiği değiştirilmiş organizmalar, hayvan hakları gibi konular tartışılmıştır. Lojistik ve tedarik zinciri boyunca taşımacılığın çevresel etkileri, kısa tedarik zincirinin rolü ve bitki temelli yakıtlar gibi çözüm önerileri incelenmiştir. Tüketici açısından ise, bilinçli etik tüketici, gıda okuryazarlığı gibi konulara değinilmiştir. Sonuç olarak, gıda ekosisteminin etik ve sürdürülebilir yönetimi için teorik ve pratik bir çerçeve sunulmaktadır. Yerel üreticilerin desteklenmesi, fosil yakıtların alternatiflerle değiştirilmesi gibi çözüm önerileriyle, gıda sistemlerinin daha sürdürülebilir ve etik olması için atılacak adımları ele almaktadır.tr_TR
dc.description.abstractThis paper examines the sustainability and ethical dimensions of the complex structure of the food ecosystem. Focusing on various areas of the food ecosystem such as production, consumption, marketing, agriculture, livestock, and logistics, it addresses ethical discussions and sustainable practices. Issues such as the increase of globalization and standardization in the production stage, the role of certifications like organic farming, and the necessity of transparency and audit are discussed. The environmental impact of businesses’ environmental sensitivity and sustainable practices, the environmental effects of packaging materials, and ethical issues in marketing stages are addressed. In agriculture and livestock, topics such as sustainable farming, pesticide use, genetically modified organisms, and animal rights are discussed. Issues such as the environmental impact of transportation throughout the logistics and supply chain, the role of short supply chains, and alternatives to fossil fuels such as plant-based fuels are explored. From the consumer’s perspective, topics such as conscious ethical consumerism and food literacy are discussed. In conclusion, a theoretical and practical framework is presented for the ethical and sustainable management of the food ecosystem. Solution proposals, including supporting local producers and replacing fossil fuels with alternatives, address steps to make food systems more sustainable and ethical.en_US
dc.description.sponsorshipNo sponsoren_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisher4. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood ethicsen_US
dc.subjectGıda etiğitr_TR
dc.subjectSustainabilityen_US
dc.subjectSürdürülebilirliktr_TR
dc.subjectEcosystemen_US
dc.subjectEkosistemtr_TR
dc.titleEtik boyutuyla gıda ekosistemi: sorunlar ve ileriye dönük yaklaşımlartr_TR
dc.title.alternativeThe ethical dimension of the food ecosystem: issues and future prospectsen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjecten_US
dc.relation.publicationcategoryNational publicationen_US
dc.identifier.startpage175
dc.identifier.endpage183
dc.contributor.orcid0000-0002-1450-191X [Başer, Gözdegül]
dc.contributor.orcid0000-0001-9940-570X [Mutlu, Eda Evla]
dc.contributor.orcid0000-0001-7750-3931 [Öziyci, Hatice Reyhan]
dc.contributor.abuauthorBaşer, Gözdegül
dc.contributor.abuauthorMutlu, Eda Evla
dc.contributor.abuauthorÖziyci, Hatice Reyhan
dc.contributor.yokid279246 [Başer, Gözdegül]
dc.contributor.yokid193167 [Mutlu, Eda Evla]
dc.contributor.yokid127772 [Öziyci, Hatice Reyhan]


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster