Güzel Sanatlar Fakültesinden Mimarlık Fakültesine geçen içmimarlık programlarının müfredat değişimi: Akdeniz Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü örneği
Abstract
Bu çalışma, Türkiye'deki içmimarlık (içmimarlık/iç mimarlık ve çevre tasarımı) eğitimindeki temel sorunları ele alarak bir özet sunmaktadır. İlk olarak, içmimarlık programlarının öğrenci kabul süreçlerindeki çeşitlilik ve farklılıklar vurgulanmıştır. Ayrıca, bu programların, bulundukları fakültelerin ve lisansüstü düzeydeki anabilim dallarının çeşitliliği üzerine odaklanılmıştır.
Bu karmaşık ve çeşitliliğin temelinde, içmimarlığın tanımı ve kapsamına dair net bir anlayışın eksikliği bulunmaktadır. İçmimarlığın hangi sanat ve disiplinlerle ilişkili olduğu ve nasıl sınıflandırıldığı sorularına tatmin edici yanıtlar bulunmamaktadır, bu da eğitimdeki karmaşıklığı artırmaktadır.
Bu çalışma, içmimarlık kavramını literatüre dayalı olarak incelemek, içmimarlığın farklı sanat dallarıyla ilişkisini ve sınıflandırmasını anlamak, dünya genelindeki akademik içmimarlık eğitiminin tarihini ve Türkiye'deki gelişimini araştırmak, içmimarlık eğitimindeki düzenlemeleri ve güncellemeleri analiz etmek amacıyla bir temel sağlamaktadır.
Çalışmanın kapsamı, içmimarlık eğitimindeki değişiklikleri incelemek için Akdeniz Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nü örnek olarak almaktadır. 20 seneyi tamamlamış bir bölüm olarak zaman içerisinde hem ismi, hem öğrenci kabul etme şekli, hem müfredatı ve hem de dahil olduğu fakülte değişmiş olan bu bölüm, eğitim müfredatı anlamında 3 farklı dönem yaşamıştır. İlki özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul ettiği, Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki süreçtir. İkincisi, genel yerleştirme sınavıyla öğrenci kabul ettiği ve aynı fakültede kaldığı dönemdir. Son süreç ise genel yerleştirme sınavıyla öğrenci kabul ettiği ancak Mimarlık Fakültesi’ne geçtiği dönemdir. Bu süreçte ayrıca bölüm, isim olarak da "iç mimarlık ve çevre tasarımı”ndan “iç mimarlık”a geçmiştir. Müfredat değişimleri üzerine odaklanarak içmimarlık eğitiminin evrimini anlamayı ve gelecekteki eğitim modellerine katkıda bulunmayı hedeflenmektedir.