• English
    • Türkçe
  • English 
    • English
    • Türkçe
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Akademik Arşiv / Institutional Repository
  • Turizm Fakültesi / Faculty of Tourism
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü / Department of Gastronomy & Culinary Arts
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Akademik Arşiv / Institutional Repository
  • Turizm Fakültesi / Faculty of Tourism
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü / Department of Gastronomy & Culinary Arts
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Öğretim elemanlarının dijital yeterlilik seviyelerinin incelenmesi: turizm akademisyenleri özelinde bir araştırma

Thumbnail
View/Open
Öğretim elemanlarının dijital yeterlilik seviyelerinin incelenmesi: turizm akademisyenleri özelinde bir araştırma (765.8Kb)
Date
2023
Author
Doğan, Oğuz
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu çalışmada yükseköğretim kurumlarının turizm ve turizmle ilişkili bölümlerinde eğitim-öğretim faaliyetleri gerçekleştiren öğretim elemanlarının dijital yeterlilik düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Eğitimciler için Dijital Yeterlilik (DigCompEdu) ölçeği kullanılarak 108 öğretim elamanından veri toplanmıştır. Veri toplama sürecine başlamadan önce Antalya Bilim Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu’ndan 04.04.2023 tarih ve 2023/13 karar numarası ile etik onay alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların dijital yeterliliklerinin ‘Bütünleştirici (B1)’ düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Bulgular ayrıca katılımcıların cinsiyetleri bakımından dijital yeterlilik düzeylerinin birbirine yakın olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra yaş grupları ve mesleki tecrübe ile dijital yeterlilik düzeyleri arasında çok belirgin olmamakla birlikte toplam puan bazında bir fark olduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda 30 ve altı yaş grubuna mensup katılımcılar ile 5 yıldan az mesleki tecrübeye sahip katılımcıların dijital yeterlilik düzeyleri görece yüksektir. In this study, it was aimed to examine the digital competence levels of faculty members who teach in tourism and tourism-related departments of higher education institutions in Turkey. For this purpose, data were collected from 108 faculty members using the Digital Competence for Educators (DigCompEdu) scale. Before starting the data collection process, ethical approval was obtained from Antalya Bilim University Social and Human Sciences Ethics Committee on 04.04.2023 with decision number 2023/13. The findings revealed that the digital competencies of participants were at the level of 'Integrator (B1)'. The findings also revealed that the digital competence levels of participants were close to each other in terms of their gender. In addition, it was determined that there was a difference between age groups and work experience and digital competence levels on the basis of total scores, although it was not very significant. In this context, participants belonging to the age group of 30 and below and participants with less than 5 years of work experience have relatively high levels of digital competence.
 
In this study, it was aimed to examine the digital competence levels of faculty members who teach in tourism and tourism-related departments of higher education institutions in Turkey. For this purpose, data were collected from 108 faculty members using the Digital Competence for Educators (DigCompEdu) scale. Before starting the data collection process, ethical approval was obtained from Antalya Bilim University Social and Human Sciences Ethics Committee on 04.04.2023 with decision number 2023/13. The findings revealed that the digital competencies of participants were at the level of 'Integrator (B1)'. The findings also revealed that the digital competence levels of participants were close to each other in terms of their gender. In addition, it was determined that there was a difference between age groups and work experience and digital competence levels on the basis of total scores, although it was not very significant. In this context, participants belonging to the age group of 30 and below and participants with less than 5 years of work experience have relatively high levels of digital competence.
 
URI
http://hdl.handle.net/20.500.12566/1920
Collections
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü / Department of Gastronomy & Culinary Arts

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 




sherpa/romeo


Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeABU AuthorWOSScopusPubMedTRDizinErişimThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeABU AuthorWOSScopusPubMedTRDizinErişim

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 


|| Library || Antalya Bilim Üniversitesi || OAI-PMH ||

Antalya Bilim Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürlüğü, Antalya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: acikerisim@antalya.edu.tr

DSpace Repository:


DSpace 6.4-SNAPSHOT

Gemini Bilgi Teknolojileri A.Ş tarafından destek verilmektedir.