Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkan, Mehmet Semih
dc.contributor.authorArkan, Galip Tunca
dc.date.accessioned2022-08-24T12:15:07Z
dc.date.available2022-08-24T12:15:07Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationArkan, G.T. (2022). Factors affecting university students' restaurant choices: the case of Antalya (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Antalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Antalya.en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12566/1251
dc.description.abstractThe aim of this study is to find the factors affecting the restaurant choices of university students, to evaluate the criteria that make the restaurants serving in the sector preferable by university students and to offer suggestions for the development of the food and beverage services sector. In this study, it was investigated that the restaurants in Antalya, which has a large student population, are preferred by students. The preferences of students with a great income potential for catering services can guide the marketing strategies of restaurants. Antalya Bilim University students were asked questions about their restaurant preferences and the DINESERV scale and restaurant satisfaction survey were made. Relationship between service quality dimensions and satisfaction was examined. In conclusion, it has been determined the first reason for students to go to restaurants is to meet their socialization needs. Reliability, responsiveness, assurance and empathy, which are among the elements of service quality, affect the restaurant satisfaction of university students.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin restoran seçimlerini etkileyen faktörleri bulup, hizmet veren restoranların üniversite öğrencileri tarafından daha tercih edilebilir olmasını sağlayan kriterlerin değerlendirilmesi ve geliştirilebilir yönlerinin buna bağlı olarak yiyecek içecek hizmetleri sektörünün gelişmesi için önerilerin sunulması. Bu çalışmada büyük bir öğrenci nüfusuna sahip olan Antalya şehrinde bulunan restoranların öğrenciler tarafından tercih edilmeleri araştırılmıştır. Yiyecek içecek hizmetleri için büyük bir gelir potansiyeline sahip öğrencilerin tercihleri, restoranların pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde yön verebilir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, Antalya Bilim Üniversitesi öğrencilerine, restoran tercihleri ile ilgili sorular sorulmuş olup, DINESERV Hizmet Kalitesi ölçeği ile restoran memnuniyet anketi yaptırılmış olup hizmet kalitesi boyutları ile memnuniyet arasındaki ilişki incelenmiştir. Sonuç olarak; öğrencilerin restorana gitme sebeplerinin en başında sosyalleşme ihtiyacını gidermek olduğu tespit edilmiştir. Hizmet kalitesi unsurlarından güvenirlik, heveslilik, güvence ve empati üniversite öğrencilerinin restoran memnuniyetini etkilemektedir.tr_TR
dc.description.sponsorshipNo sponsoren_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAntalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectRestauranten_US
dc.subjectRestorantr_TR
dc.subjectRestaurant selectionen_US
dc.subjectRestoran seçimitr_TR
dc.subjectUniversity studentsen_US
dc.subjectÜniversite öğrencileritr_TR
dc.subjectDINESERVen_US
dc.subjectAntalyaen_US
dc.titleFactors affecting university students' restaurant choices: the case of Antalyaen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record