Representatıon of Turkey by German mps of Turkısh orıgın ın Bundestag
Özet
This thesis investigates the representative patterns of the members of parliament (MPs) of Turkish origin in the Parliament of the Federal Republic of Germany. Unlike earlier works on substantive representation by minority MPs, this study focuses on representative patterns on the country of origin rather than the immigrant minorities settled in the new country.
The research aims to understand the framings of Turkey and to explain the reasons behind possible variances. Findings are based on a qualitative content analysis on the parliamentary work of German MPs of Turkish origin. Due to practical constraints, this research only focused on the most recent parliamentary periods. Parliamentary questions submitted during the 18th (2013-2017) and 19th (2017-2019) legislative periods are analyzed to achieve this goal.
The researcher aims to examine the role of the political party, ideology, gender identity and contingency as factors leading to variation in framings on the country of origin. It aims to understand how transnational ties shape and influence the framing and approach towards the country of origin. By departing from the available literature, it can be assumed that the MPs of Turkish origin can adopt moderate and/or positive framings towards their country of origin. However, the content analysis on parliamentary questions asked by those MPs reveals that the tone towards the country of origin is critical and varies by the content in the parliamentary question, gender, and even political ideology. Bu tez, Alman Federal Meclisi'ndeki Türk kökenli milletvekillerinin Türkiye'yi temsil biçimlerini incelemektedir. Azınlık kökenli milletvekillerinin görev aldıkları parlamentolardaki çalışmalarını inceleyen literatür, daha ziyade bu milletvekillerinin kendileri ile benzer kökenlere sahip göçmen azınlıklarının haklarına ve özgürlüklerine katkılarını ele almaktadır. Bu çalışmada, literatürdeki örneklerden farklı olarak, vekillerin köken ülkelerini nasıl bir çerçevede ele aldıkları incelenmektedir. Araştırmanın amacı Türkiye'nin yorumlanma biçimini anlamak ve bunların sebeplerini çeşitli etmenler doğrultusunda açıklamaktır. Bulgular, Türk kökenli milletvekillerinden gelen soru önergelerinin nitel içerik analizine dayandırılmaktadır. Bu hedefe ulaşmak için 18'inci (2013-2017) ve 19'uncu (2017-2019) yasama döneminde verilen soru önergeleri incelenmektedir. Araştırmacı, milletvekillerinin memleketlerini temsil etme biçiminde değişkenliğe sebep olan etmenler olarak siyasi partilerin rolünü, ideolojiyi, cinsiyet kimliğini ve durumsallığı incelemeyi hedeflemektedir. Mevcut literatüre göre Türk kökenli milletvekillerinin köken ülkelerine yönelik olarak pozitif ve / veya ılımlı çerçeve benimseyeceklerini varsaymıştır. Bununla birlikte, araştırma önergeleri ile yapılan içerik analizi sayesinde bu tonun sadece eleştirel olduğunu değil aynı zamanda konuya, cinsiyete ve hatta siyasi ideolojiye göre değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmaktadır.