Show simple item record

dc.contributor.advisorAk, Muhammet Fatih
dc.contributor.authorYıldırım, Ayşe
dc.date.accessioned2023-08-17T06:02:15Z
dc.date.available2023-08-17T06:02:15Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationYıldırım, A. (2023). Bulanık mantık ve çok kriterli karar verme yöntemlerinin entegrasyonu ile misafir müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi: turizm sektöründe bir vaka çalışması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Antalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Antalya.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12566/1728
dc.description.abstractGünümüzde misafir memnuniyeti her işletme için hayati bir değere sahiptir. Konaklama işletmelerinde misafir memnuniyetinin sağlanmasında önemli bir çok etken olmakla birlikte Covid 19 pandemisi ile birlikte misafirlerin beklentileri de farklılaşmıştır. Covid 19'un getirmiş olduğu belirsizlikler misafirlerin konaklama tercihlerindeki karar verme süreçlerini etkilemiştir. Bu çalışmanın konusu Covid 19 öncesinde ve Covid 19 sürecinde misafirlerin memnuniyetlerinin aynı markaya ait premium kalitedeki beş yıldızlı dört farklı otel işletmesinin değerlendirilmesidir. Pandemi öncesi ve pandemi sürecinde misafir memnuniyetlerinin değerlendirilmesi için bulanık mantık ve çok kriterli karar verme yöntemlerinin kullanılması amaçlanmıştır. Bu çalışma Covid 19 öncesinde ve sürecinde misafir memnuniyetini etkileyen nedenlerin belirlenmesi ve birbirleri arasındaki ağırlıklarının bulunarak kıyaslanması yönünden literatüre katkı sağlamıştır. Misafir memnuniyetinin değerlendirilmesinde uygulanan Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), Fuzzy Technique for order preference by smilarity to ideal solution (FTOPSIS), Fuzzy VIseKriterijumsa Optimizacija I Kompromisno Resenje (FVIKOR) ve genel skor sıralaması yöntemlerinin her biri için değerlendirme sonuçları analiz edilmiş ve yöntemlerin kıyaslamaları ile çalışma zenginleştirilmiştir.tr_TR
dc.description.abstractToday, guest satisfaction has a vital value for every business. While there are many important factors in ensuring guest satisfaction in accommodation establishments, the expectations of the guests have also changed with the Covid 19 pandemic. The uncertainties brought by Covid 19 have also affected the decision-making processes of guests in their accommodation preferences. The subject of this study is to evaluate the satisfaction of the guests before and during Covid 19 in 4 different premium quality five-star hotels of the same brand. It is aimed to use fuzzy logic and multi-criteria decision making methods to evaluate guest satisfaction before and during the pandemic. This study has contributed to the literature in terms of determining the reasons affecting guest satisfaction during and before the Covid 19 process and comparing their weights with each other. The evaluation results for each of the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), Fuzzy Technique for order preference by smilarity to ideal solution (FTOPSIS), Fuzzy VIseKriterijumsa Optimizacija I Kompromisno Resenje (FVIKOR) and overall score ranking methods applied in the evaluation of guest satisfaction were analyzed and the comparisons between each other were enriched.en_US
dc.description.sponsorshipNo sponsoren_US
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAntalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCovid 19en_US
dc.subjectFAHPen_US
dc.subjectMCDMen_US
dc.subjectCustomer satisfactionen_US
dc.subjectMisafir memnuniyetitr_TR
dc.titleBulanık mantık ve çok kriterli karar verme yöntemlerinin entegrasyonu ile misafir müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi: turizm sektöründe bir vaka çalışmasıtr_TR
dc.title.alternativeEvaluation of guest customer satisfaction by the integration of fuzzy logic and multi-criteria decisionmaking methods: a case study in tourism industryen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record