Show simple item record

dc.contributor.authorAras, Hatice Kübra
dc.contributor.authorSarı, Elif Feyza
dc.date.accessioned2023-03-13T12:00:45Z
dc.date.available2023-03-13T12:00:45Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationAras, H. K. & Sarı, E. F. (2022). Profesyonel ve amatör sporcuların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. 8. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12566/1422
dc.descriptionUluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi (8. : 2022)
dc.description.abstractBeslenme bilgisi sporcuların antrenman/yarışma/maç performansını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Sporcunun yeterli ve dengeli beslenmesi antrenman/yarışma/maç sırasında teknik becerilerin gelişiminde, odaklanma sağlanmasında ve sakatlık riskini azaltmakta önemli rol oynamaktadır. Günümüzde özellikle sosyal medya üzerinde beslenme hakkında oldukça fazla paylaşım yer almaktadır. Sporcuların çoğu bu bilgi kirliliği içinde beslenmesine yön vermektedir. Bu araştırmanın amacı; profesyonel veya amatör fark etmeksizin sporcuların beslenme alışkanlıklarını ve beslenme hakkındaki bilgi düzeylerini incelemektir. Çalışma; profesyonel ve amatör olan 100 sporcuya yüz yüze anket yöntemi uygulanarak yürütülmüştür. Araştırma verileri İstatistik Paket Programı 26.0 (SPSS) ve Beslenme Bilgi Sistemleri Paket Programı (BeBiS) aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %35’i kadın, %65’i erkek olup katılımcıların yaş ortalaması 21,44±3,16 yıl olarak saptanmıştır. Sporcular beslenme hakkındaki bilgilerini genellikle antrenörlerinden (%30) ve televizyon, radyo, internetten (%26) öğrendiklerini ifade etmiştir. Katılımcıların antrenman öncesi beslenme saatinin, antrenman süresi değişkenine göre incelendiğinde 1 saat spor yapan (n=19) sporcuların %26,3’ü (n=5) 1 saat önce yemek yediği; 2 saat spor yapan (n=71) sporcuların %63,4’ü (n=45) 2 saat önce yemek yediği; 3 saat spor yapan (n=10) sporcuların %36,8’i (n=7) 2 saat önce yemek yediği gözlemlenmiştir. Antrenman öncesi beslenme saati ile antrenman süresi arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sporcuların gün içerisinde yetersiz beslenmesinin önüne geçerek antrenman/yarışma/maç öncesinde glikojen depolarını doldurmak; antrenman/yarışma/maç sırasında sakatlık riskini azaltmak; antrenman/yarışma/maç sonrasında kas hasarını en aza indirmek, gelecek antrenmana/yarışmaya/maça hazırlanmak ve kas gelişimini sağlamak için mutlaka bir diyetisyenle birlikte multidisipliner bakış açısı gerekmektedir.tr_TR
dc.description.sponsorshipNo sponsoren_US
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisher8. Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTrainingen_US
dc.subjectAntrenmantr_TR
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectBeslenmetr_TR
dc.subjectSportsmanen_US
dc.subjectSporcutr_TR
dc.titleProfesyonel ve amatör sporcuların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjecten_US
dc.relation.publicationcategoryNational publicationen_US
dc.identifier.startpage219
dc.identifier.endpage224
dc.contributor.orcid0000-0001-7750-6024 [Aras, Hatice Kübra]
dc.contributor.abuauthorAras, Hatice Kübra
dc.contributor.yokid261490 [Aras, Hatice Kübra]


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record