• English
    • Türkçe
  • Türkçe 
    • English
    • Türkçe
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   E-arşiv Ana Sayfası
  • Akademik Arşiv / Institutional Repository
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi / Faculty of Health Sciences
  • Beslenme ve Diyetetik / Department of Nutrition and Dietetics
  • Öğe Göster
  •   E-arşiv Ana Sayfası
  • Akademik Arşiv / Institutional Repository
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi / Faculty of Health Sciences
  • Beslenme ve Diyetetik / Department of Nutrition and Dietetics
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Profesyonel ve amatör sporcuların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi

Thumbnail
Göster/Aç
Profesyonel ve amatör sporcuların beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi (310.1Kb)
Tarih
2022
Yazar
Aras, Hatice Kübra
Sarı, Elif Feyza
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Beslenme bilgisi sporcuların antrenman/yarışma/maç performansını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Sporcunun yeterli ve dengeli beslenmesi antrenman/yarışma/maç sırasında teknik becerilerin gelişiminde, odaklanma sağlanmasında ve sakatlık riskini azaltmakta önemli rol oynamaktadır. Günümüzde özellikle sosyal medya üzerinde beslenme hakkında oldukça fazla paylaşım yer almaktadır. Sporcuların çoğu bu bilgi kirliliği içinde beslenmesine yön vermektedir. Bu araştırmanın amacı; profesyonel veya amatör fark etmeksizin sporcuların beslenme alışkanlıklarını ve beslenme hakkındaki bilgi düzeylerini incelemektir. Çalışma; profesyonel ve amatör olan 100 sporcuya yüz yüze anket yöntemi uygulanarak yürütülmüştür. Araştırma verileri İstatistik Paket Programı 26.0 (SPSS) ve Beslenme Bilgi Sistemleri Paket Programı (BeBiS) aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin %35’i kadın, %65’i erkek olup katılımcıların yaş ortalaması 21,44±3,16 yıl olarak saptanmıştır. Sporcular beslenme hakkındaki bilgilerini genellikle antrenörlerinden (%30) ve televizyon, radyo, internetten (%26) öğrendiklerini ifade etmiştir. Katılımcıların antrenman öncesi beslenme saatinin, antrenman süresi değişkenine göre incelendiğinde 1 saat spor yapan (n=19) sporcuların %26,3’ü (n=5) 1 saat önce yemek yediği; 2 saat spor yapan (n=71) sporcuların %63,4’ü (n=45) 2 saat önce yemek yediği; 3 saat spor yapan (n=10) sporcuların %36,8’i (n=7) 2 saat önce yemek yediği gözlemlenmiştir. Antrenman öncesi beslenme saati ile antrenman süresi arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sporcuların gün içerisinde yetersiz beslenmesinin önüne geçerek antrenman/yarışma/maç öncesinde glikojen depolarını doldurmak; antrenman/yarışma/maç sırasında sakatlık riskini azaltmak; antrenman/yarışma/maç sonrasında kas hasarını en aza indirmek, gelecek antrenmana/yarışmaya/maça hazırlanmak ve kas gelişimini sağlamak için mutlaka bir diyetisyenle birlikte multidisipliner bakış açısı gerekmektedir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12566/1422
Koleksiyonlar
  • Beslenme ve Diyetetik / Department of Nutrition and Dietetics

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 




sherpa/romeo


Göz at

Tüm E-arşivBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreABU Yazarına GöreWOSScopusPubMedTRDizinErişimBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreABU Yazarına GöreWOSScopusPubMedTRDizinErişim

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


|| Kütüphane || Antalya Bilim Üniversitesi || OAI-PMH ||

Antalya Bilim Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürlüğü, Antalya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: acikerisim@antalya.edu.tr

E-arşiv@AntalyaBilim:


DSpace 6.4-SNAPSHOT

Gemini Bilgi Teknolojileri A.Ş tarafından destek verilmektedir.