• English
    • Türkçe
  • Türkçe 
    • English
    • Türkçe
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   E-arşiv Ana Sayfası
  • Akademik Arşiv / Institutional Repository
  • Mühendislik Fakültesi / Faculty of Engineering
  • Endüstri Mühendisliği Bölümü / Department of Industrial Engineering
  • Öğe Göster
  •   E-arşiv Ana Sayfası
  • Akademik Arşiv / Institutional Repository
  • Mühendislik Fakültesi / Faculty of Engineering
  • Endüstri Mühendisliği Bölümü / Department of Industrial Engineering
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Healthy bread quality index based on food label information

Thumbnail
Göster/Aç
Healthy bread quality index based on food label information (8.288Mb)
Tarih
2023
Yazar
Şimşek, Hakan
Sarı, Şevval
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
The label on the package shows important information such as the origin, type, price, and nutritional and energy value of the product during the purchase of the product. A decision support system is aimed at obtaining health index corresponding to energy and nutritional values with different inputs by using fuzzy logic on bread, one of the most consumed food products, in order to increase the awareness of consumers about using label information and to make a healthy and accurate evaluation among product types. The proposed model consists of two subs and one main Mamdani type fuzzy inference systems. The main fuzzy inference system has six inputs consisting of nutrient content, total fat, sugar, salt, additives, and energy. Sub-fuzzy inference systems, on the other hand, produce outputs for total fat and nutrient content inputs, where the inputs for total fat are fat and saturated fat; the inputs for nutritional content are fiber, protein, and carbohydrates. The healthy bread quality index is determined by processing the data related to these inputs on the label into the system. Label data of 54 breads packed in 18 different types sold in supermarket chains is used. Finally, the graphical user interface and sensitivity analysis of the methodology are presented.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12566/1910
Koleksiyonlar
  • Endüstri Mühendisliği Bölümü / Department of Industrial Engineering

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 




sherpa/romeo


Göz at

Tüm E-arşivBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreABU Yazarına GöreWOSScopusPubMedTRDizinErişimBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreABU Yazarına GöreWOSScopusPubMedTRDizinErişim

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


|| Kütüphane || Antalya Bilim Üniversitesi || OAI-PMH ||

Antalya Bilim Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Müdürlüğü, Antalya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: acikerisim@antalya.edu.tr

E-arşiv@AntalyaBilim:


DSpace 6.4-SNAPSHOT

Gemini Bilgi Teknolojileri A.Ş tarafından destek verilmektedir.