Huzurevinde yaşayan ağrılı yaşlılarda denge
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlanma, kronik ağrı gibi komorbiditeler dahil olmak üzere sağlığın birçok yönünü etkiler. Ağrı, yaşlılarda disabiliteye neden olan en yaygın semptomlardan biridir. Çalışmamızda huzurevinde yaşayan ağrılı ve ağrısız yaşlılarda denge düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmaya huzurevinde yaşayan 60 yaş üzeri 84 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş, cinsiyet, boy, kilo, düşme korkusu verileri Sosyo-Demografik Form ile değerlendirilmiştir. Düşme korkusu 0-10 arasında puanlanarak değerlendirilmiştir. Dengenin değerlendirilmesinde Berg Denge Ölçeği kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya 49 ağrılı ve 35 ağrısız toplam 84 kişi katılmıştır. Ağrı ve ağrısız gruplar arasında; yaş, cinsiyet, Beden Kitle İndeksi, huzurevinde kalış süresi yönünden istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0,05). Ağrılı grubun düşme korkusu ortalaması 6,32±3,83, ağrısız grubun ise 3,82±3,80 olduğu bulunmuştur. Gruplar arasında, düşme korkuları yönünden anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Katılımcıların Berg Denge Ölçeği puan ortalaması ağrılı grubun 41,69±9,31, ağrısız grubun 49,34±10,13’dır. Gruplar; Berg Denge Ölçeği skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark göstermiştir (p<0,05).
Sonuç: Huzurevinde yaşayan 60 yaş ve üzeri sosyo-demografik değişkenler açısından homojen olan ağrılı grubun, ağrısı olmayan gruptan düşme korkularının daha fazla ve denge seviyelerinin de daha fazla etkilenmiş olduğu bulunmuştur.