Bilateral meme kanseri radyoterapisinde alan İçinde alan ve yoğunluk ayarlı radyoterapi tedavi planlama tekniklerinin dozimetrik açıdan karşılaştırılması
Özet
Bilateral meme kanseri radyoterapisi oldukça karmaşık bir süreç olmasının yanı sıra tedavi süresi ve sonrasındaki aşamalarda bazı komplikasyonlar gözlenebilmektedir. Bu komplikasyonları en aza indirmek ve tümör kontrolü için uluslararası kabul kriterlerine göre tedavi planları yapılarak gerekli sınırlar içerisinde kalmak gerekmektedir.
Bu çalışmada, alan içinde alan (FinF) ve yoğunluğu ayarlanabilir radyoterapi teknikleri (YART) yardımıyla 10 adet bilateral meme kanseri tanısı konulmuş hastaya ait radyoterapi tedaviler planlanmıştır. Değerlendirilme aşamasında, hedef hacimlerin Dmax, V47.5,V50, D1, D2, D50 ve D98 doz değerleri incelenerek konformite ve homojenite indeksleri dozimetrik olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca risk organ dozları (RAO) karşılaştırılarak, her iki tedavi tekniği için avantajlı ve dezavantajlı durumlar belirlenmiştir. Tedavi planları ve kalite kontrolleri, uluslararası kabul kriterlerine göre değerlendirilmiştir.
Bilateral meme kanseri radyoterapisinde birçok teknik geliştirilmiştir ancak tanjansiyel açılarla FinF tekniğinin kullanılması hala önemini korumakta ve tercih edilmektedir. Bu çalışma, YART ve FinF tekniklerine ait karşılaştırma verilerine bakılarak hedef üzerindeki homojen doz dağılımı, RAO dozları, tedavi süresi ve güvenilirliği vb. faktörlerin göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Çalışma verileri neticesinde FinF tedavi planlarının RAO dozları daha düşük çıkmıştır. Tedaviye ait alan sayıları, segment sayıları ve tedavi süresi bakımından daha avantajlı bulunmuştur. Ancak tümör doz dağılımına bakıldığında doz sarımı, homojen doz dağılımı açısından YART tedavi planları daha kullanışlıdır. Bunun yanı sıra YART tedavi planlarında RAO dozları protokol ve literatürle uyumlu bulunmuştur. Tedavi süresi, segment sayısının çokluğu ve plan kalite kontrolü için geçen süreden dolayı dezavantajlı bulunmuştur.