Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKalaycı, Zeynep
dc.contributor.authorKamarlı Altun, Hülya
dc.date.accessioned2024-01-11T08:26:15Z
dc.date.available2024-01-11T08:26:15Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationKalaycı, Z. & Kamarlı Altun, H. (2024). Hashimoto tiroiditi yönetiminde glutensiz beslenmenin yeri. Akdeniz Tıp Dergisi, 10(1).tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12566/1843
dc.description.abstractHashimoto tiroiditi ve Graves hastalıkları, sırasıyla hipotiroidi ve hipertiroidiye yol açan ve en yaygın görülen otoimmün tiroid hastalıklarıdır. Son yıllarda Hashimoto tiroiditinde gluten tüketiminden kaçınmak, popüler bir eğilim haline gelmiştir. Glutensiz diyetin ana ilkesi, içerisinde gluten bulunan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bunları içeren bütün yiyecek, içecek, ilaç ve besin takviyelerinin diyetten çıkarılmasıdır. Ancak glutensiz diyet aslında bir ince bağırsak enteropatisi olan çölyak hastalığı için mevcut bir tedavi şeklidir. Ayrıca gluten eliminasyonundan sonra hastalar, selenyum, iyot, magnezyum, çinko ve bakır eksikliği açısından risk altında olmaktadır. Bunun yanında glutensiz diyetler, sürdürülmesi zor ve pahalı diyetlerdir. Glutensiz diyetin, Hashimoto tiroiditi gibi otoimmün tiroid hastalıklarının ilerlemesi ve potansiyel komplikasyonları açısından fayda sağlayabileceği bildirilmektedir. Hashimoto tiroiditi hastaları değerlendirilirken, mutlaka eşlik eden çölyak hastalığının varlığı da sorgulanmalıdır. Glutensiz diyetin Hashimoto tiroiditi hastalığının yönetiminde kullanılmasına dair yapılan çalışmalar yetersizdir ve glutensiz diyetin Hashimoto tiroiditi olan hastalara önerilmesi için yeterli kanıt bulunmamaktadır. Bu çalışmada, otoimmün tiroid hastalıklarından Hashimoto tiroiditinin yönetiminde glutensiz diyet uygulamaları ile ilgili yapılan çalışmaları derlemek, bilimsel açıdan değerlendirmek ve literatüre yeni bilgiler kazandırmak amaçlanmıştır.tr_TR
dc.description.abstractHashimoto's thyroiditis and Graves' disease are the most common autoimmune thyroid diseases that cause hypothyroidism and hyperthyroidism, respectively. In recent years, avoiding gluten consumption in Hashimoto's thyroiditis has become a popular trend. The main principle of the gluten-free diet is to exclude wheat, barley, rye, oats and all foods, beverages, medicines and nutritional supplements containing gluten from the diet. But the gluten-free diet is actually an existing form of treatment for celiac disease, a small intestinal enteropathy. In addition, after gluten elimination, patients are at risk for selenium, iodine, magnesium, zinc and copper deficiencies. In addition, gluten-free diets are difficult and expensive to maintain. It is reported that a gluten-free diet may provide benefits in terms of progression and potential complications of autoimmune thyroid diseases such as Hashimoto's thyroiditis. When evaluating patients with Hashimoto's thyroiditis, the presence of concomitant celiac disease should also be questioned. Studies on the use of a gluten-free diet in the management of Hashimoto's thyroiditis are insufficient and there is insufficient evidence to recommend a gluten-free diet to patients with Hashimoto's thyroiditis. In this study, it was aimed to review the studies on gluten-free diet practices in the management of Hashimoto's thyroiditis, one of the autoimmune thyroid diseases, to evaluate them scientifically and to provide new information to the literature.en_US
dc.description.sponsorshipNo sponsoren_US
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAutoimmuneen_US
dc.subjectOtoimmüntr_TR
dc.subjectHashimoto's thyroiditisen_US
dc.subjectHashimoto tiroidititr_TR
dc.subjectGluten free dieten_US
dc.subjectGlutensiz diyettr_TR
dc.titleHashimoto tiroiditi yönetiminde glutensiz beslenmenin yeritr_TR
dc.title.alternativeThe place of a gluten-free diet in the management of hashimoto thyroiditisen_US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen_US
dc.relation.publicationcategoryNational publicationen_US
dc.identifier.volume10
dc.identifier.issue1
dc.contributor.orcid0000-0002-9148-4164 [Kalaycı, Zeynep]
dc.contributor.abuauthorKalaycı, Zeynep
dc.contributor.yokid352460 [Kalaycı, Zeynep]
dc.relation.journalAkdeniz Tıp Dergisitr_TR
dc.identifier.doi10.53394/akd.1164423


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster