Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü / Department of Gastronomy & Culinary Arts: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 67
-
Ethical food entrepreneurship: a review of the literature and a case analysis based on ethical matri
(IV. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu, 2023) -
Etik boyutuyla gıda ekosistemi: sorunlar ve ileriye dönük yaklaşımlar
(4. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi, 2023)Bu bildiri, karmaşık yapılı gıda ekosisteminin sürdürülebilirlik ve etik boyutları incelemektedir. Gıda ekosisteminin üre tim, tüketim, pazarlama, tarım, hayvancılık ve lojistik gibi farklı alanlarına odaklanarak, her ... -
Comparative analysis for quality traits of pitaya varieties in protected cultivation
(Springer, 2024)The study explored the potential of eight new pitaya cultivars for protected cultivation in subtropical climate conditions, comparing yield and fruit characteristics. Two white-fleshed and six red-fleshed cultivars were ... -
How does the use of natural sugar alternatives in soft candy manufacturing affect product properties?
(The 3rd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 2023)Soft candy products are known as popular that can be preferred by consumers of all ages, especially children, due to their attractive appearance, pleasant taste and texture. In recent years, there has been a rapid increase ... -
Coğrafi İşaretli (Cİ) ürünlerin sürdürülebilir tutum üzerindeki rolü: Cİ farkındalığı, Z kuşağının satın alma davranışını nasıl teşvik ediyor?
(IV. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu, 2023)Kırsal turizm destinasyonlarında “coğrafi işaretli” (Cİ) ürünlerin popülerliği artmaktadır. Bugüne kadarki mevcut alanyazında Cİ’lerle ilgili nicel çalışmaların sayısı sınırlı kalırken, nitel çalışmaların daha ağırlıklı ... -
The role of geographical indications in faith tourism: the case of the route of the Seven Churches
(Detay Yayıncılık, 2023)Geographical indications (GIs) are considered as a tool to preserve traditional knowledge and cultural heritage, to support rural development, and to contribute to tourism. However, there are certain limits to take advantage ... -
Sürdürülebilir turizm kapsamında organik çiftliklere yönelik gönüllü ziyaretçi deneyimleri: WWOOF Türkiye örneği
(V. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, 2023)Turizm hareketlerine katılan bireylerin zaman içinde beklenti, istek ve ihtiyaçlarındaki değişiklik, farklılaşan turist profili ile karşımıza çıkmaktadır. Günümüz turistleri kendilerine sunulan geleneksel turizm ürünlerinden ... -
A bibliometric analysis of studies on marine tourism using VOSviewer
(4. International Cappadocia Scientific Research Congress, 2023)In this study, studies on marine tourism were examined by bibliometric analysis using VOSviewer. In this context, 416 studies were reached as a result of a search in all fields using the keyword "marine tourism" on the Web ... -
Turizm ve otel işletmelerinde yapay zeka ve etik
(Detay Yayıncılık, 2023) -
The changing role of hotel attributes in destination competitiveness throughout a crisis
(Emerald Publishing, 2024)Purpose-By conducting a longitudinal study, this study aims to investigate how the role of hotel attributes in destination competitiveness changed through the stages of pre-, amid and recovery from the crisis. Design/ ... -
Tips and trips: a structural model of guests’ intentions to stay and tip for AI-based services in hotels
(Emerald Publishing, 2023)Purpose-Given the rapid development in artificial intelligence (AI), the hotel industry is deploying AI-based systems. In line with this important development, this study aims to examine the impact of trust in the hotel ... -
Üçüncü yaş turizmi kapsamında yapılan çalışmaların bibliyometrik analiz ile incelenmesi
(2023)Bu çalışmada üçüncü yaş turizmi kapsamında uluslararası ve ulusal düzeyde gerçekleştirilmiş olan akademik çalışmaların, bibliyometrik analiz yoluyla incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan taramada WoS ... -
Letting AI make decisions for me: an empirical examination of hotel guests’ acceptance of technology agency
(Emerald Publishing, 2023)Purpose This study aims to examine hotel guests’ acceptance of technology agency – the extent to which they would let artificial intelligence (AI)-based systems make decisions for them when staying in hotels. The examination ... -
Sesli asistanlar
(Detay Yayıncılık, 2023) -
Öğretim elemanlarının dijital yeterlilik seviyelerinin incelenmesi: turizm akademisyenleri özelinde bir araştırma
(2023)Bu çalışmada yükseköğretim kurumlarının turizm ve turizmle ilişkili bölümlerinde eğitim-öğretim faaliyetleri gerçekleştiren öğretim elemanlarının dijital yeterlilik düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ... -
Müze ve örenyerlerinde mobil uygulama deneyimleri: Türkiye’nin müzeleri ve müzelerin sesi uygulamalarına yönelik bir inceleme
(2023)Bu çalışmanın amacı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi mobil uygulamaları olan “Türkiye’nin Müzeleri” ve “Müzelerin Sesi” uygulamalarına yönelik kullanıcı deneyimlerinin incelenmesidir. Bu amaçla, kullanıcıların söz ... -
Denied boarding uygulaması
(Detay Yayıncılık, 2022) -
European Destinations of Excellence Network (EDEN) Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi
(Detay Yayıncılık, 2022) -
TGS (Turkish Ground Services)
(Detay Yayıncılık, 2022) -
Quality of different papaya cultivars grown in the greenhouse throughout the year in subtropical regions
(Food Science and Engineering, 2021)Harvest time is one of the factors affecting postharvest fruit quality. Under the subtropical condition, greenhouse cultivation allows a year-round harvest. However, the crop should meet the quality and the marketing criteria ...