Gebelikte yeme bozukluğu, anksiyete-stres ve öz şefkat arasındaki ilişkinin incelenmesi
Abstract
Amaç: Bu çalışma, gebelikte yeme bozukluğu, anksiyete-stres ve öz şefkat arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür.
Yöntem: Tanımlayıcı desende yürütülen çalışmaya, Antalya’da özel bir kadın doğum hastanesinin kadın doğum polikiliniğine başvurup, çalışmaya gönüllü olmayı kabul eden 18-40 haftalık 162 gebe dâhil edilmiştir. Gönüllü gebelere, “Kişisel Bilgi Formu”, “Yeme Bozukluğu İnceleme Ölçeği (YBİÖ)”,
“Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS 21)” ve “Öz-Şefkat Ölçeği Kısa Formu (ÖŞÖ-K)” ölçekleri yüz yüze görüşme ile doldurulmuştur.
Bulgular: Katılımcıların %91’ini çalışan gebeler oluşturmaktadır. Çalışan gebelerin çoğunluğu lise ve üstü eğitim düzeyine sahiptir (%91,35). Katılımcıların ortalama gebelik haftası 29’dur. Gebelikte yeme
bozukluğu ile anksiyete-stres arasında orta şiddetli pozitif yönlü bir ilişki bulunmakla birlikte p=0.001 ile bu ilişki istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Gebelik sayısı ile yeme bozukluğu arasında orta şiddetli pozitif yönlü bir ilişki görünmekte olup bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı olmadığı
belirlenmiştir. (p>0.05) Gebelikte yeme bozukluğu özşefkat (r=0.267) ile aralarında zayıf pozitif yönlü bir ilişki var olup bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p=0.016).
Sonuç: Sonuç olarak yeme bozukluğu olan gebelerin aksiyete-stres ve özşefkat ölçek puanlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda gebelere verilecek bakımda multidisipliner bakış açısı ile yaklaşılmalıdır. Aim: This study was conducted to examine the relationship between eating disorders, anxiety-stress, and self-compassion during pregnancy.
Method: The study, which was conducted with a descriptive design, included 162 pregnant women aged 18-40 weeks who applied to the gynecology outpatient clinic of a private gynecology hospital in
Antalya and agreed to volunteer for the study. "Personal Information Form", "Eating Disorder Examination Scale (EDES)", "Depression Anxiety Stress Scale (DASS 21)" and "Self-Compassion Scale Short Form (SSS-K)" scales were filled in by the pregnant volunteers through face-to-face interviews.
Conclusion: 91% of the participants are working pregnant women. The majority of working pregnant women have an education level of high school or above (91.35%). The average gestational age of the participants was 29 weeks. Although there is a moderately positive relationship between eating disorders and anxiety-stress during pregnancy, this relationship was found to be statistically significant with p =0.001. There is a moderately positive relationship between the number of pregnancies and eating disorders, but this relationship was not statistically significant. (p>0.05) There is a weak positive relationship between eating disorders during pregnancy and self-compassion (r=0.267), and this relationship was found to be statistically significant (p=0.016).
Result: As a result, it was determined that the anxiety-stress and self-compassion scale scores of pregnant women with eating disorders were high. In this context, the care to be given to pregnant women
should be approached from a multidisciplinary perspective.