İlı̇şkı̇ doyumu ile belı̇rsı̇zlı̇ğe tahammülsüzlük, mükemmelı̇yetçı̇lı̇k ve obsesı̇f kompulsı̇f belı̇rtı̇ler arasındakı̇ ilı̇şkı̇nı̇n incelenmesı̇
Özet
Bu tez çalışması ilişki doyumu ile belirsizliğe tahammülsüzlük, mükemmeliyetçilik ve obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini, bu değişkenler arasındaki ilişkilerin daha iyi anlaşılıp, bireylerin ilişkilerindeki doyum düzeyini etkileyen faktörleri belirlemeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda bu değişkenlerle ilişkili olabileceği düşünülen ilişki süresi, çocuk sahibi olma durumu, cinsiyet vb. gibi sosyodemografik özelliklere göre bir anlamlı farklılık olup olmadığını da incelemek çalışmanın amaçlarından bir tanesidir.
İlişkileri anlamlandırmaya ek olarak, bu tez çalışması, ilişki doyumu ile belirsizliğe tahammülsüzlük, mükemmeliyetçilik ve obsesif kompulsif belirtiler arasındaki karmaşık ilişkileri inceleyerek, psikolojik destek ve terapi süreçleri için katkı sağlamak ve önleme çalışmalarında ele alınması gereken konuları belirleyebilmek adına önemli bulgular ortaya koymayı hedeflemektedir.
Çalışma Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaşayan 18-40 yaş arasındaki erkek ve kadınların gönüllü katılımıyla gerçekleşmiştir. Araştırmanın katılımcıları ilişkisi olmayan, sevgilisi olan ve evli olan 441 kişilik 3 farklı gruptan oluşmuştur. Katılımcılara Google Forms aracılığıyla online platformlar üzerinden ulaşılmıştır. Tez çalışması, nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında bilgilendirme amacıyla katılımcılara bilgilendirilmiş onam formu sunulduktan sonra veriler İlişki Doyum Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Maudsley Obsesif Kompulsif Bozukluk Soru Listesi ve demografik bilgi formu aracılığıla toplanmıştır. Geçersiz veriler temizlendikten sonra, uygun istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak değerlendirilmiş ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır.
Yapılan araştırmada ilişki doyumunun, geçmiş çalışmaların aksine mükemmeliyetçilik ve obsesif kompulsif belirtiler ve belirsizliğe tahammülsüzlük ile de anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Yaş ve ilişki süresinin ise ilişki doyumunu yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. This thesis aims to evaluate the relationship between relationship satisfaction and intolerance of uncertainty, perfectionism, and obsessive-compulsive symptoms, in order to better understand the relationships among these variables and determine the factors that influence individuals' satisfaction levels in their relationships. Additionally, one of the objectives of this study is to examine whether there is a significant difference based on sociodemographic characteristics such as relationship duration, having children, gender, etc., which are believed to be associated with these variables. In addition to making sense of relationships, this thesis study aims to contribute to psychological support and therapy processes by examining the complex relationships between relationship satisfaction and intolerance of uncertainty, perfectionism, and obsessive-compulsive symptoms, and to identify issues that need to be addressed in preventive efforts. The study was conducted with the voluntary participation of men and women aged 18-40 living in various parts of Turkey. The participants of the study consisted of 441 individuals from three different groups: those without a relationship, those with a boyfriend/girlfriend, and those who were married. The participants were reached through online platforms via Google Forms. The thesis study was carried out using quantitative research methods. As part of the research, after informed consent forms were provided for information purposes, data were collected through the Relationship Satisfaction Scale, Intolerance of Uncertainty Scale, Multidimensional Perfectionism Scale, Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory, and a demographic information form. After cleaning the invalid data, the collected data were evaluated using appropriate statistical analysis techniques, and the findings were interpreted. In the conducted research, no significant relationship was found between relationship satisfaction and perfectionism, obsessive-compulsive symptoms, and intolerance of uncertainty, contrary to previous studies. However, it was concluded that age and relationship duration predict relationship satisfaction.