Associations of nutritional status, oxidative parameters and quality of life of breast cancer patients before, during and after chemotherapy
Date
2022Author
Şahin Kaya, Aysel
Yetişyiğit, Tarkan
Yılmaz, Ahsen
Güzel, Savaş
Akyol Mutlu, Aslı
Metadata
Show full item recordAbstract
Aim: Monitoring the nutritional status of cancer patients is crucial. We aimed to assess the associations
between nutritional status, oxidative parameters and quality of life before, during, and after chemotherapy
(CT) in breast cancer patients.
Material and Method: Clinical, anthropometric, demographic, quality of life, laboratory (i.e., blood
oxidative marker level) and dietary intake data of breast cancer patients who planned to have two cycles
of CT were recorded. All collected data were compared between pre-CT, mid-CT, and post-CT time points.
Results: Fifty women who were diagnosed with breast cancer and would start CT treatment were included
in the study. Post-CT body weight and BMI was significantly lower than the pre-CT values (p˂0.001). They
both turned back to pre-CT levels at the end of CT with a decrease in total daily caloric and macronutrient
intake. Consumption of specific food groups such as milk or yogurt, cheese, eggs, and sugar significantly
decreased compared to their pre-CT consumption levels (p˂0.001, p˂0.001, p=0.017, and p=0,01). Blood
oxidative stress marker analysis revealed a significant reduction in GPx levels with CT (p=0.007). Analysis
of the quality-of-life scores revealed that post-CT scores were significantly higher than the pre-CT scores
while the life quality was lowest in the mid-CT period.
Conclusion: Breast cancer patients have a lower dietary intake during CT, which is associated with a
lower intake of specific food groups. Adequate caloric intake and antioxidant intake should be
recommended to these patients during CT via dietary counseling to maintain healthy anthropometric
measures and oxidative hemostasis. Amaç: Meme kanserli hastalarda kemoterapi (KT) öncesi, sırası ve sonrasında beslenme durumu, oksidatif
parametreler ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkileri değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: KT planlanan meme kanserli hastaların klinik, antropometrik, demografik, yaşam
kalitesi, kan oksidatif belirteç düzeyi ve diyet alım verileri kaydedildi. Toplanan tüm veriler, KT öncesi, KT
ortası ve KT sonrası zaman noktaları arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya meme kanseri tanısı konan ve KT tedavisine başlanacak 50 kadın dahil edildi. KT
sonrası vücut ağırlığı ve beden kütle indeksi, KT öncesi değerlerden anlamlı derecede düşüktü (p˂0,001).
Her ikisi de KT'nin sonunda toplam günlük kalori ve makro besin alımında bir düşüşle KT öncesi seviyelere
döndüler. Belirli gıda gruplarının tüketimi, KT öncesi tüketim düzeylerine göre önemli ölçüde azaldı
(p˂0,001). Kan oksidatif stres belirteç analizi, KT ile glutatyon peroksidaz düzeylerinde önemli bir azalma
olduğunu ortaya koydu (p=0,007). Yaşam kalitesi puanlarının analizi, KT sonrası puanların KT öncesi
puanlardan anlamlı derecede yüksek olduğunu, KT ortasında ise en düşük olduğunu ortaya koydu.
Sonuç: Sağlıklı antropometrik ölçümler, oksidatif denge ve yaşam kalitesi sağlamak için bu hastalara KT
sırasında diyet danışmanlığı yoluyla yeterli enerji alımı ve antioksidan alımı önerilmelidir.